Domitianus

Architecture

Studio

Publications

Português

Stª Apolónia Cruise Terminal, Lisbon - Competition

The insertion of the new terminal takes advantage of a close relationship with the Customs Building, setting, along with the river Tagus, a typology of square. This square is the most important of all intervention. It is through the square which you access the new building, this being a key to restore urban relevance to Customs agent Lisbon, is still through this square which creates conditions for a close relationship with the river. This relationship is further undermined by a mirror of water that extends visually into the center of urban intervention, the water level of the Tagus.

The new Terminal lands with great lightness, near the river. Also its expression reinforces the assumptions that underlie the project. A kind of stockade toggles, steadily, opacity and transparency on both sides of the building. The rhythmic and abstract effect of the new Cruise Terminal, will be achieved by varying the placement of strips of precast concrete that materialize the proposal. The pre-shaped blades are shaped as elongated triangular prisms, which when placed sometimes high and sometimes reversed allude a kinetic effect, introducing a constant vibration in the membrane surrounding the construction. This proposal allows a establishment of a formal relationship with the Customs Building, which in its sequence with buttresses, also creates a steady rhythm of light and shadow.

 

 

Team

Promoter – APL (Lisbon’s Port Administration)

Architecture – Paulo Tormenta Pinto, Gabriela Gonçalves and Leonel Lopes

Collaboration – Gary Barber, Ivone Gonçalves, José Doroana, Miguel Malaquias and Pedro Baptista Coelho

Structure – Miguel Villar / BETAR, Lda.

Water and Sewage – Andreia Cardoso / BETAR, Lda.

Acclimatization – Galvão Teles

Security and Electricity – Rúben Sobral

Landscape Architecture – Landscape Arch. Luís Cancela

Project– 2010

Location – Santa Apolónia, Lisbon

 

 

 

 

 

 

Top